Norrberga

fredag, oktober 23, 2009

Ecosafe

I fredags åkte jag iväg tidigt på morgonen till Trosta Park straxt bortom Arlanda. Alla som köper en ny miljöVolvo får gå en ecosafe-kurs gratis. Efter kaffe och säkerhets utbildning åkte vi till Statoilmacken vid Arlanda.Per, en av instruktörerna, förklarade där att vi skulle köra en 14 kilometer lång rundtur på vårt vanliga sätt. Sedan skulle vi köra samma väg en gång till, men nu skulle vi planera körningen. Motorbromsa istället för att använda fotbromsen och gasa på med ungefär halv gas tills vi var uppe i rätt hastighet och sen lägga i högsta växeln. Dessutom aldrig köra motorn över 3000 varv/min.Vi hoppade in i bilarna två och två, och körde sedan runt varsina två varv. Det visade sig sedan att ALLA hade klarat sträckan på kortare tid andra gången med mindre bensinåtgång, och om alla vi åtta skulle praktisera detta i fortsättningen skulle vi tillsammans spara in ca 22.000 kronor bensin per år, och dessutom komma fram snabbare... Häpnadsväckande!

Efter en god lunch åkte vi tillbaks till testbanan vid Trosta Park. Först övade vi att fickparkera, backa i serpentiner mellan koner, köra in i en kvadratformad inhägnad och vända med bara en backning, och andra manöverprov.
Sedan gjorde vi bromsprov både på rak väg och med undanmanöver i 50, 70, 80 och 90 km/tim. Gissa om det tjöt i däcken och osade gummi. Sista gången körde vi i nittio mot en samling koner (en tänkt älgko) och femton meter före älgen ropade passageraren vänster eller höger, och då skulle vi klara att, medan vi tvärbromsade, köra runt älgen och fortsätta upp på vägen igen.Alla tyckte att det var en kul och nyttig kurs, och kände att om det skulle hända något på vägen så var vi mycket bättre rustade att klara oss helskinnade ur svåra situationer. Tack Per och Johan för en finfin kurs! / Pelle