Norrberga

måndag, juni 10, 2013

Provence 27 maj - 1 juni Med Swedbank dag 1-3

Dag 1
Vi hade satt väckarklockan på ringning halv fem på måndagsmorgonen. Hasse kom och hämtade oss och skjutsade in oss till Brunkebergs Torg där vi tillsammans med drygt fyrtio medresenärer skulle ta oss till Arlanda. Planet gick i tid och vi var framme i Nice klockan två där vi klev på nästa buss för att åka in till Nice för lunch. Där fick vi torskrygg med smörsås, potatismos och sallad, fruktsallad till efterrätt och en kopp kaffe innan vi for vidare de tjugotre milen västerut till Fontvieille där vi skulle få en sen middag på vårt hotell klockan nio.
Bussen åkte längs den mindre kustvägen istället för motorvägen så vi kunde njuta av vyerna.
VI stannade för fotostopp ibland.
Hotellet var trevligt och vi fick ett stort rum med fyra sängar och stor balkong mot trädgården.
Middagen bestod av varm getost på sallad, Fläskfilé Mignon m champinjoner och potatisgratäng, Tiramisu och kaffe. Alla måltider och drycker ingick i resan så det enda vi behövde välja på var om vi skulle dricka vitt, rött eller rosé till maten. Tyvärr blev det ofta bild på förrätten och när varmrätten sen kom glömde vi bort att fotografera. Hotellets mat var ingen höjdare men gick att äta även om den aldrig verkade lagad med kärlek eller några kryddor.

Dag 2
Efter en riklig men tråkig frukostbuffé äntrade vi bussen nästa morgon för att åka till Avignon.
Det var mulet och regnade lätt när vi kom fram och klev av bussen.
Den vackra bron över floden Rhône från romartiden var numera mest lik en brygga då de flesta av de ursprungliga trettiotvå valven försvunnit i diverse krig.
Muren runt staden var dock intakt.
De som ville gick med vår svensktalande guide på tur i påvepalatset.
Gunilla och jag gick istället på egen hand och tittade på stan.
Ett civiliserat samhälle med gratis påsar till hundägarna. Efter en cappuccino (espresso med vispgrädde) gick vi ungefär femtio meter då det började ösregna så vi gick in på närmaste restaurang.
Vi beställde in musslor, som bara var kokta med lite lök i vattnet, och smakade underbart.
Efter samling vid bussen åkte vi norrut till vinodlingsområdet Chateauneuf-du-Pape.
Där provsmakade vi viner på ett vinhus och sedan åkte vi vidare till byn Castillon du Gard där vi åt middag på Le Clos des Vignes.
På det lilla torget utanför restaurangen var träden vackert hamlade.
Inne hade de dukat upp långbord åt oss där det serverades en god köttgryta med gratäng och ris Provencale.
Till efterrätt fick vi en fruktkaka.
En liten vandring i byn för att skaka ned maten innan bussfärden hem till hotellet.
Långt bort i fjärran kunde vi se vad som var kvar av en akvedukt.

Dag 3
På onsdagsmorgonen satte vi kurs mot Saint Remy och började med en vandring i van Goghs fotspår.
Det fanns skyltar med bilder av hans tavlor så vi kunde jämföra med "originalet".
Ganska likt får man säga.
 
Han bodde ett år på sjukhuset efter att han skar av sig örat och målade av naturen runt sjukhuset.
Man kunde nästan förnimma doften av oljefärg.
Det var riktigt spännande att följa alla skyltarna.
Kanske den här var ett motiv för honom?
När promenaden var slut var vi inne i byns centrum och där var det marknad med alla sorters kryddor...
 ... och alla sorters oliver.
Vi kunde inte motstå frestelsen att köpa med oss en färsk vitlök.
En solgul vaxduk  som passar matbordet om man vill slaska hemma med barnbarnen hittade vi också.
Kaffe i solen och sedan en baguett med skinka och brieost innan vi samlades vid bussen för att åka vidare till en olivkvarn.
Det var ett vackert hus där den moderna kvarnen fanns.
Vi började utomhus och fick veta mycket om odling och skörd.
I år är våren så sen att blommorna inte slagit ut ännu.
Vi fick veta hur man får fram den bästa olivoljan och fick provsmaka flera olika sorter.
Vi provade också olika inläggningar av oliver och röror och handlade i butiken innan vi åkte.
På vägen hem åkte vi förbi byn Les Baux med sin ruin på toppen av berget.
 Där hade man brutit bauxit (som fått sitt namn efter byn). Den användes bland annat för framställning av aluminium.
Väldigt lustigt sätt att bryta sten på tyckte vi!
Det var gott om tid före middagen så vi tog en promenad till byns vinbutik.
Dom hade gott om flaskor i butiken.
Vi tyckte att det nog skulle smaka bra med ett glas vitt - och det gjorde det!
Det fanns fler flaskor i källaren såg vi men vi gick hem till hotellet där banken bjöd på ett glas champagne och lite frågesport före maten. Den bestod av melon med skinka, Pärlhöna med gnocchi och lantbacon samt Mousse med passionsfrukt. Fortsättning följer... / Pelle

1 Comments:

  • Kul att läsa och se hur ni haft det. :)
    Mycket att titta på, jag drog upp bilderna på stora skärmen. :)
    Fantastiskt det där med alla kryddor och alla olivsorter!
    Hur i fridens dar kan man hålla ordning på allt det där...
    Smakmässigt, menar jag.
    Ha det nu så bra - här hemma också! :)

    By Anonymous Berit Elisabet, at 12 juni 2013 kl. 23:58  

Skicka en kommentar

<< Home