Norrberga

torsdag, augusti 17, 2006

Trädgård och kräftor

När vi äntligen pustat ut efter semestern och Gunilla kört tvättmaskinen i några dagar har vi så sakta kommit in i den vanliga lunken. Blommorna mådde bra tack vare Bosses och Jockes välvilliga vattnande. Gräsmattan var brunbeige och behövde inte klippas, så vi kunde ägna oss åt att gräva upp rabatten utanför vardagsrummet i stället. Där ska det bli pioner så småningom.

Fredagen den 4 augusti samlades släkten på en liten ö i sjön. Vi kallar den Fikaholmen, men den går även under namnet Söders ö och Lillön. Vi hade tagit med våra mjärdar och några håvar samt ett par kilo kycklingvingar. Vingarna delade vi på mitten och knöt fast en bit i varje håv och mjärde, och prick klockan 17.00 sänkte vi försiktigt ned alla redskapen i sjön. Vi åkte ut med båtarna och valde de finaste platserna där det såg ut som om kräftorna skulle trivas. Vi såg ju inte hur det ser ut på botten, så det blev nog lite av en chansning ibland.

När vi återsamlats på ön plockade vi fram termosar, ölburkar och smörgåsar i väntan på att de första kräftorna sulle klättra i håvarna som vi lagt nära stranden runt ön. I år kom de första två straxt efter sex. Lyckligtvis var de över 11 centimeter långa, vilket är minimimåttet för kräftor i vår sjö.

När det mörknat rodde vi ut och vittja mjärdarna en första gång. Sen tände vi en brasa och grillade korv en stund medan vi turades om att gå runt på ön och kolla i håvarna.

Vid tvåtiden på natten var vi äntligen hemma efter att ha vittjat mjärdarna en sista gång, och då kokade jag och min morbror Åke kräftorna med salt och rikligt med dill. Vi blev klara halv fem, och då gick jag hem och sov ett par timmar.

Klockan sju gick Jocke och jag upp, och åkte ut på sjön igen och tog upp mjärdarna som legat ute över natten. Det blev ytterligare några kräftor att koka.

På söndagkvällen samlades vi igen på vår veranda och åt sill och potatis med tillbehör och sjöng vackra visor till. Efter sillen kom kräftorna och svartvinbärsbrännvinet fram, och vi åt och surplade i timmar. Vi avslutade med jordgubbar och vispgrädde och kaffe med kaka.

Det blev inte lika sent som på kräftfisket, men alla var nöjda när de gick hem till sitt utom Nisse som fick sova på soffan. Men han var nöjd med det! / Pelle