Norrberga

söndag, augusti 20, 2006

Söderköping och Kolmården

I onsdags skjutsade vi Hasse till Skavsta. Han skulle flyga till Riga och hälsa på Kalle. När vi lämnat honom vid incheckningen, fortsatte vi på småvägar förbi Nävekvarn till Kvarsebo där vi tog färjan över Bråviken till Skenäs. I Nävekvarn, där det störtregnat under natten, forsade vattnet över vägarna och många källare hade vattenfyllts. Småpojkar vadade i vatten upp till låren på fotbollsplanen.

När vi kommit av färjan fortsatte vi över Vikbolandet till Bredvik och linfärjan över Slätbaken till Stegeborg. Vi stannade och fotograferade sveriges kortaste vägskyllt på vägen.

När vi väl kommit över den färjan var det bara 14 kilometer kvar till Söderköping, som var dagens slutmål.

Vi hittade en bra parkeringsplats utanför Villa Linnéa som ligger vid Göta Kanal. Vi hittade värdinnan Charlotta som visade oss till rum 9 där vi skulle bo.

Vi bäddade i ordning sängarna med lakan och örngott som vi hade med och gick sedan en rundvandring längs kanalen och genom staden. När vi kom tillbaks vilade vi oss en stund innan vi gick till La Uva för att äta middag. Vi beställde in varsin stor öl, sex talrikar med langostinos, calamares, oliver, vitlökschampinjoner, fläskfiléspett och vitlöksbröd. Vi satt ute under stora röda parasoll med gasolvärmare och kämpade i oss all mat. Sedan avslutade vi med Crema Catalan och kaffe. På vårt rum hade vi lyckosamt hittat en reklamlapp som gav oss 10 % rabatt på La Uva, men servitören tryckte på fel knapp, så vi fick 15 % rabatt i stället. Det blev 85 kronor billigare på det viset. Sån´t värmer då käket inte var lika gott som det lät.

När vi kommit hem, satt vi i allrummet på bottenvåningen och tittade på nyheterna på teve och jag kokade ytterligare en kopp kaffe i det lilla köket.

På morgonen kom Charlotta med en dignande frukostbricka som vi tog med oss ut i trädgården. Det var verkligen ett trevligt ställe att bo på som vi varmt rekkomenderar.

Vi åkte samma väg tillbaks, men efter den sista färjan svängde vi mot Kolmården i stället. Där gick vi sen i fyra timmar och tittade storögt på alla djur. Delfinshowen är ju verkligen häftig, och vi hade, som Jocke föreslog, bokat platser på nätet, så vi var ett dussin som fick gå in 10 minuter före pöbeln (ca 500 personer) som stod och köade med sina barnvagnar vid huvudingången, och ta de bästa platserna på stänkavstånd från delfinerna. Länge leve internet!

När vi sedan satt och drack kaffe vid aporna, kom Jörgen, en gammal jobbarkompis från Sparbanken, förbi och morsade. Vi hade verkligen tur med vädret, även om vi var besvikna på att nästan alla ätställen på området var stängda nu. Att kalla sista halvan av augusti för eftersäsong är löjligt! (Folk vi pratat med efteråt sa att vi ska vara glada att dom var stängda...)

När vi åkte hemmåt fick jag en ingivelse vid Nävekvarn, och svängde ned till hamnen och båtmotormuséet. Där hittade vi en större grillkiosk med det tjusiga namnet "Hamnkrogen". Där kunde vi sitta i solen och äta en riktigt god hamburgare och dela på en Mariestad som sen lunch. Ibland har man lite tur!

Mätta och belåtna kunde vi nu fortsätta hemmåt, och det fick bli en drink på verandan i stället för middag. / Pelle