Norrberga

torsdag, november 02, 2006

Helsingforsresan

Vi åkte iväg från Rönninge en halvtimme innan vi hade tänkt oss eftersom vi ändå var klara. När vi klivit av tåget på Centralen, hittade vi 53:ans hållplats på Vasagatan, och eftersom bussen stod där och väntade så var det bara att stiga på. Innan vi var framme vid Londonviadukten, bröt ösregnet ut, så vi drog på oss våra regnskydd över dunjackorna och ryggsäckarna, och kom torra fram till Vikingterminalen. Incheckningen gick på ett par minuter, och vi fick våra hyttbiljetter, middagsreserveringar och frukostkuponger, och fem minuter senare började ombordstigningen.

Vår hytt, 5841, låg på däck 5 längst bak i båten, precis ovanför propellern. (Den röda pricken på planen över båten) Jag överlät som vanligt nedersängen till Gunilla, och fick själv hålla till godo med att sova uppe, under taket.

Först inspekterade vi båten, och hittade Food Garden där vi skulle äta middag klockan 20.00. Straxt bredvid låg båtens pub, där vi beställde varsin Asterix. Vodka, Pisang Ambon och fruktsoda, dekorerad med ett rött bär och en apelsinskiva samt en liten burk med Pringles. När vi var klara med detta enkla mellanmål, gick vi ned till hytten och vilade middag.

När vi vilat klart, besökte vi de enarmade banditerna. Det fanns två grodmaskiner, och där stoppade vi in några euro, och efter en halvtimmes spelande gick vi till puben med vår vinst, tio euro, och investerade i varsin ytterligare drink. Om jag läste prislistan rätt, var det bara tvåor som serverades. Det mesta är is och handdusch.

Så småningom var det dags för mat, och vi fick ett bord i en ganska glest befolkad matsal. Vi fick snabbt vår förrätt vilt-tapas. Det var lite ren, lax, löjrom med lök och gräddfil och sallad. Gunilla åt hjortfilé med rotsaker och jag åt stekt abborre med mandelpotatis. Till efterrätt åt Gunilla havtornsparfait och jag åt creme brulé med hjortron. Vi sköljde ned alltihop med en halvtorr Riesling.

Efter maten försökte vi åter spela bort våra pengar, men lyckades inte nu heller. Vi gick till nattklubben och dansade ett par danser innan vi knöt oss i hytten. Det var lite bullrigt och skakigt, men vi sov ändå ganska bra till på morgonen.

Efter duschen fick vi champagne till frukosten, som var riklig. Vi åt mycket försiktigt eftersom vi skulle äta lunch hos Irja och Pontus lite senare. Vi gick iland klockan tio i full snöstorm, men efter en kvart, i motvind, var vi framme vid Helsingfors centrum, och då hade det slutat snöa. Vi gick runt bland gallerior och varuhus ett par timmar, och sedan begav vi oss till Rödbergsgatan, cirka tio minuter från Stockmans.

Christel hade redan kommit, och vi satt och pratade med henne och Pontus en stund innan Irja och Sture också kom. Pontus öppnade en Moët & Chandon, och till den fick vi små hembakade kakor med ost, soltorkad tomat och stenbitsrom. Mycket smarrigt och vackert.

Vi satt och pratade om gamla tider och Iffa och Ulla tills det var dags att sätta sig till bords. Irjas bordsdekorationer är helt i klass med Nobelmiddagarnas. Vi började med gravad sik och en härlig löjromsröra som vi lade på rostat bröd. Pontus bjöd på iskyld Linie aquavit och öl till.

Till varmrätt fick vi små utsökta, stekta lammfiléer med rotsakstimbal. Man kan verkligen säga att maten smalt i munnen. Det röda vinet vi fick till, var nog det godaste jag någonsin druckit. Efterrätten bestod av vaniljglass med chokosås, och den lade sig som bomull runt maten i magen. Kaffe och cognac fick avrunda det hela, och vi fortsatte med att titta på foton i datorn och prata om gamla tider efteråt.

Sture hade tagit med en akvarell av en J-8 Gloster Gladiator, ett dubbelvingat jaktplan som användes i Finlands vinterkrig 1939-1940 av den svenska F-19 flottiljen, som han skänkte oss. Han har målat en mängd sådana gamla plan, och låtit trycka upp dem i en numrerad upplaga. Du kan se alla planen på hans hemsida.

Halv fem var vi tvugna att avbryta lunchen och ta en rask promenad till Vikingbåten, där vi kunde ta en liten lur på maten, medan båten stävade ut mot öppet vatten.

Hemresan var lugn, och vi fortsatte grodspelandet med framgång, och jag lyckades även lura av en bläckfiskmaskin fem euro. En drink före maten klarade vi också av, men vi åt så lite vi kunde, för vi var fortfarande proppmäta efter den fantastiska lunchen.

Efter en förhållandevis lugn natt (Båtens antigungningsmaskineri skakade och bullrade extra mycket på grund av stormen) vaknade vi till ytterligare en frukost. Vi hoppade över skumpan, men åt ändå med frisk aptit av allt från det välfyllda smörgåsbordet. Klockan 9.40 var vi vid den snöiga kajen, och tog 53:ans buss mot centralen. Vår chaufför lämnade bussen vid Slussen, och sa att det inte kom någon ny gubbe på ett bra tag på grund av förseningar och förskjutna raster, så vi tog i stället tunnelbanan till Centralen, och sedan pendeltåget hemåt.

Gunilla gick av vid Flemingsberg, för hon skulle jobba ett par timmar, men jag åkte hem och satte fart på kakelugnarna och drack kaffe innan jag tog bilen och hämtade henne. Middagen fick bli stekt potatis och den uppvärmda såsen och kalvsteken som var kvar efter middagen med Åke, Bosse och Jocke. Vi satt sedan och hängde framför teven och såg de program vi spelat in. / Pelle